Industrieel hout

Industrieel hout is het ‘kopse’ hout dat vroeger werd gebruikt om de vloeren in werkplaatsen van te maken. Kops hout is stoer en extreem sterk. Dat maakt deze vloer duurzaam en heel makkelijk te onderhouden. De uitstraling is industrieel en authentiek. Echt iets voor liefhebbers. Kun je industrieel hout ook zelf leggen? Dat kan inderdaad, als je goed voorbereid te werk gaat. Vraag ons voor advies.

Sinds industrieel hout de belangstelling van architecten heeft gewekt, is het een populair vloertype geworden. Vroeger werd kops hout gemaakt van grenen, vuren of eiken. Tegenwoordig is het in meer houtsoorten te krijgen. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk. Het is namelijk veel harder dan over de lengte gezaagde parketdelen. Daarom is het bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend. Geluidstrillingen kunnen beter worden geabsorbeerd in de houtvezels.

Zelf leggen

Een kops houten parketvloer moet altijd rechtstreeks gelijmd worden op de vlakke, droge dekvloer. Dus zonder ondervloer of spijkers. Het plaatsen van deze vloer mag nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. De dekvloer zelf moet uiteraard ook sterk genoeg zijn, zodat door de enorme kracht op de kleine blokjes niet de toplaag van de dekvloer beschadigd raakt.
De open poriën aan de oppervlakte maken de kops houten vloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer. Anders gezegd: een kops houten vloer gaat veel sneller krimpen of uitzetten. Daarom is de manier waarop deze vloer gelegd en afgewerkt wordt van essentieel belang.

Afwerking van industrieel hout

Na het verlijmen van de kopse blokjes wordt de vloer in het werk nog enkele malen geschuurd. Daarbij geldt: hoe vlakker de ondervloer, hoe egaler het resultaat. Het onderhoudsgemak van deze vloer hangt nauw samen met de manier van afwerking. Wij adviseren om kops houten vloeren altijd met olie af te werken.

Vloerverwarming

Vanwege de  gevoeligheid van kopshout voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer is het niet raadzaam om deze vloeren te combineren met vloerverwarming.