Planken

Planken van massief hout in diverse kleuren en wisselende lengtes: we hebben het natuurlijk in huis. En we laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is. Een houten vloer is prachtig: elke plank is uniek en het geheel geeft een stijlvolle levendigheid aan je interieur. Net als parket gaat zo’n vloer een leven lang mee; het is een duurzame keuze. Maar dan moeten kwaliteit en sortering wel steeds gecontroleerd worden. Dat gebeurt helaas lang niet overal. Bij ons wel, zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken. Misschien overweeg je de vloer zelf te leggen om kosten te besparen. Vraag ons gerust om advies, we informeren je graag.

Extra bewerkingen van planken

Een houten planken vloer is er in veel uitvoeringen, denk maar aan een traditionele eiken vloer, een vloer van gestoomde of gerookte planken, een verouderde vloer of een kasteelvloer. De planken kunnen geschraapt, geborsteld, gerookt of grey washed zijn. Elke bewerking levert een specifiek effect op.

Houtsoorten

Vellingkant

Prachtig is de Bourgogne landhuisvloer van fabrikant Lieverdink. Bourgogne planken zijn verkrijgbaar in wisselende of vaste breedtes tot wel 25 cm. De delen zijn ca. 9 mm dik, en verkrijgbaar met of zonder vellingkant. Ze worden net als tapis verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer. Zowel in uitstraling als in gebruiksgemak is deze massief houten vloer superieur. Ook als het om houtsoorten gaat heb je veel keus. Ga voor hout met een warme of juist koele kleurnuance, of kies een bijzondere houtsoort zoals het intens rode Padoek of het paarse Purperhart.

Grote patronen bij vloerdelen

Kies voor een grote visgraat of een groot blokpatroon, of voor de Hongaarse- of Weense punt. De keuze in legpatronen bij planken is niet zo ruim als bij traditioneel parket, maar zeker groot genoeg. Geef je de voorkeur aan een landelijke uitstraling, neem dan planken met V-groef. Als je meer voelt voor een strak resultaat, kies je planken zonder V-groef.

Vloerverwarming en vloerkoeling

Als planken vloeren niet dikker zijn dan 10 mm gaan ze prima samen met vloerverwarming en vloerkoeling. Door de geringe dikte zal er weinig rendementsverlies optreden. Wij adviseren in dit geval een maximale breedte van 140 mm per deel. Vraag ons naar de houtsoorten die geschikt zijn  voor vloerverwarming en vloerkoeling.

De techniek van het leggen

De 9 mm dikke massieve delen worden op traditionele wijze gelegd. De delen worden verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer van spaanplaat of van eiken mozaïek. Deze tussenvloer wordt verlijmd op de bestaande zandcement-, beton- of anhydriet vloer. Met een dikte van 20 mm en met veer en groef kunnen planken ook zwevend gelegd worden. Na het leggen moet de vloer nog een paar keer geschuurd en gevoegd worden (met voegenkit en houtstof). Voor een prachtige finish wordt de vloer afgewerkt met een waslaag, hardwax olie of een laklaag. Het is mogelijk om een planken vloer zelf te leggen. Wij vertellen je er graag alles over.